Q3) A boat takes 9 hours to travel 30 km upstream and 40 km downstream but it takes 12 hours to travel 42 km upstream and 50 km downstream.

Question

Q3) A boat takes 9 hours to travel 30 km upstream and 40 km downstream but it takes 12 hours to travel 42 km upstream and 50 km downstream. Find the speed of the boat in still water and the speed of the stream

in progress 0
Iris 1 week 2021-11-19T16:18:19+00:00 2 Answers 0 views 0

Answers ( )

    0
    2021-11-19T16:19:49+00:00

    Answer:

    IT IS YOUR ANSWER

    Step-by-step explanation:

    HOPE IT WILL HELP YOU AND PLEASE LIKE ME MY GOAL IS 5000….PLEASE COMPLETE MY GOAL…✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌✌

    AND I LIKE SINGING SO MUCH.. ……..

    0
    2021-11-19T16:20:11+00:00

    Answer:

    Let the distance covered by the boat each way be d km. And let the velocity of the stream be v km/hr.

    While going downstream the velocity of the boat is (v+4) km/hr.

    While going upstream the velocity of the boat is (v-4) km/hr.

    d/(v+4) = 3, or

    d = 3v +12 …(1)

    d/(v-4) = 9, or

    d = 9v – 36 …(2).

    Equating (1) and (2)

    d = 3v +12 = 9v – 36, or

    9v-3v = 6v = 12+36 = 48, or

    v = 48/6 = 8 km/hr

    The velocity of the stream is 8 km/hr. The distance covered, d = 36 km.

    Check: While going downstream time taken = 36/(4+8) = 3 hours. Correct.

    While going upstream time taken = 36/(8–4) = 9 hours. Correct.

Leave an answer

Browse

14:4+1-6*5-7*14:3+5 = ? ( )