Keeping the printed price of Rs.5 per pen, 10% discount was given to the customer. In this transaction profit of 12.5% was gained and Rs.1800

Question

Keeping the printed price of Rs.5 per pen, 10% discount was given to the customer. In this transaction profit of 12.5% was gained and Rs.1800 earned. How many gross pens were sold? *

in progress 0
Brielle 2 months 2021-11-28T14:08:55+00:00 2 Answers 0 views 0

Answers ( )

    0
    2021-11-28T14:10:20+00:00

    Step-by-step explanation:

    1800 \sqrt{10  \div  = }

    0
    2021-11-28T14:10:42+00:00

    \large\bf{\underbrace{\red{SOLUTION:-}}}

    Marked Price = Rs 5

    Find the price after discount :-

    Discount = 10% of 5 = Rs 0.50

    Price after discount = 5 – 0.5 = Rs 4.50

    Find the profit :-

    Profit = 12.5%

    => Selling Price = 100 + 12.5 = 112.5%

    ▼ Selling Price = Rs 4.50

    Now,

    ☞ 112.5% = 4.50

    ☞ 1% = 4.5 ÷ 112.5 = Rs 0.04

    ☞ 12.5% = 0.04 x 12.5 = Rs 0.50

    Find the number of pens bought :-

    ✪ Number of pens = 1800 ÷ 0.50 = 3600

    ___________________________

    ♻️ 3600 pens were sold .

Leave an answer

Browse

14:4+1-6*5-7*14:3+5 = ? ( )